Vattenapan bevisad

lördag 17 januari 2009

Sedan teorin om människan som "vattenapan" lanserades i första hand av forskaren Elaine Morgan, har debatten om människans ursprung varit het, inte bara bland biologer, utan även bland arkeologer, historiker och filosofer. Nu verkar det som om debatten kan avslutas.

Lynn Hawkins, professor vid Max Planck Institute of Human Evolution, har efter mångåriga sitestudier i Rift Valley och längs Etiopiens och Tanzanias kuststräckor gjort häpnadsväckande fynd rörande människans tidigaste historia. Resultaten publiceras i februarinumret av Science.

- Vi har gjort fynd som överträffar våra vildaste förväntningar, meddelar Lynn Hawkins på en knastrig telefon från Dar es-Salaam.

- Vi behöver inte längre tvivla på att människans ursprung står att finna i en variant av Australopithecus som vi kommer att kalla Australopithecus Aquaticus Vigorus.

Hawkins och hennes forskargrupp har vid Tanzanias kust (lokalen hålls tills vidare hemlig) funnit intakta 3,5 miljoner år gamla fossilerade prehumanider där till och med huden har gett avtryck i kalkstenen. Fynden visar tydligt en hårlös humanid med simhud mellan tår och fingar. Det som dock förbluffar forskarna är en unge med fullt utvecklade "simfötter" där tårna är helt sammanvuxna.

- Det liknar sälfötter och benen är till och med delvis förenade, berättar Hawkins.

Den svenske forskaren Petteri Suomalainen, även han verksam vid tyska Max Planck-institutet, bekräftar fynden och uttrycker sin glädje över de framsteg vi nu kan göra kring humanidforskningen.

- Våra undersökningar kring varelsens genom bekräftar att detta är en direkt förfader till oss. På grund av fyndets utmärkta bevarandegrad har vi till och med kunnat ta prover på maginnehåll och där funnit rester av musslor, småfisk och vattenlevande ormar.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP