Genombrott i Graal-forskning

lördag 17 januari 2009

Många har läst Dan Browns populära bok Da Vincikoden. Där jagar forskaren sanningen om den heliga Graal. Verkligheten är naturligtvis en annan. Men nu har forskare gjort en genombrott i Graal-forskningen.

Den heliga Graal, som enligt traditionen är den kalk ur vilken Jesus tog sina sista vinklunkar tillsammans med lärjungarna, har fascinerat mänskligheten i över tusen år. Riddare har jagat den, munkar har forskat kring den och till och med i våra sekulariserade dagar väcker den intresse genom populära böcker och filmer.

Forskare har nu kommit en bit på väg i sökandet efter sanningen om Graal. Det är svenska språkforskare vid Institutionen för datorlingvistik, Uppsala universitet, som byggt ett språkanalysprogram för analys av ordet Graal och därmed lyckats hitta något unikt.

- Vårt språk ändras hela tiden genom naturliga uttalsförändringar, berättar Hedda Heinz, professor i datorlingvistik. Det vi har gjort är att vi programmerat in alla kända historiska uttalsförändringar såsom i-omljud, mikroglottiala morfemförskjutningar och s.k. romaniseringsdrift och därigenom kommit en bra bit på väg i vår förståelse av ordet Graal.

Forskarnas teori kring ordets utveckling ser i förenklad version ut så här (här presenteras ordets utveckling i omvänd kronologisk följd):

Graal (efter östgermansk konsonantuppmjukning och a-omljud)
Kraal (efter allmängermansk uttalsförkortning under 200-talet)
KralhwiguR (efter tidiggermanisering av nordkeltisk dialekt)
Karamwiddighley (folkvandringstida keltifiering av latin)
Catartificius (latinisering av grekiska)
Katárakhtikhé (grekisk stelskriptyk)
Kataraktarianmaran (sumeriska)

Ordet är alltså förkristet och därigenom måste forskarna inta ett helt nytt förhållningssätt till studieområdet. Att det dessutom har konnotationer till den tidiggrekiska och därmed bronsålderstida tekniska utvecklingen, omkullkastar många tidigare teoribildningar.

Rönen har fått stor internationell uppmärksamhet och kommer helt att omdefiniera forskningen inom både medeltida religions- och antik teknikhistoria.

- Det här är anmärkningsvärda resultat, säger bland andra Mats-Olov Kähsert vid Teknikhistoriska institutionen, KTH.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP