Luftfartsverket snabbutreder efter nya forskarrön

onsdag 21 januari 2009

Nyligen rapporterades att hjärnforskare upptäckt att magnetstimulering av vissa delar av hjärnan neutraliserar den mänskliga moralen. Detta har gett Luftfartsverket anledning att snabbutreda sina boardingsystem.

Efter forskarrapporter om att de centra i hjärnan som styr den mänskliga moralen påverkas negativt av magneter, kommer Luftfartsverket och Tullverket att snabbutreda sina magnetsystem som används i samband med passagerarkontroller.

–Vi har sett att det händer något med folk när de passerar magnetfälten i våra kontrollgrindar, säger Percy Pihl på Luftfartsverket. Annars angenäma personer kan påverkas väldigt negativt i sina beteenden.

–Jag såg häromdagen en äldre herre som helt tappade koncepterna, fortsätter han. I kontrollen ställde sig mannen oerhört nära en yngre kvinna, men blev mycket förlägen så fort han lämnade magnetfältet.

Personalorganisationerna på flygplatsen Arlanda har också uttryckt oro.

–Våra medlemmar står i de här magnetfälten hela dagarna, berättar Olof Persson, fackombud för övervakningspersonalen. Och den här forskarrapporten ger oss en förklaring till att personer som genomgått vår rigorösa säkerhetskontroll, efter en tid i jobbet blivit rätt så långfingriga.

Forskarnas resultat förväntas resultera i att en särskild skyddutrustning för passagerare och personal tas fram. De förmodas också ge effekter för rättspraxis: magnetskadade väntas kunna anföra flygresa som förmildrande omständighet i eventuella rättsprocesser kring stöld eller flygplatsrelaterad misshandel.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP