Forskare attackerade av får i Arktis

lördag 17 januari 2009

Geologer från Stockholms universitet upplevde i onsdags något ytterst ovanligt under sina fältstudier i grönländska Arktis. De attackerades av viltströvande får. En forskare blev lättare skadad.

Geologer från Kvartärgeologiska institutionen vid Stockholms universitet blev minst sagt överrumplade när de vid provtagningar i berggrunden under den arktiska isen, blev attackerade av viltströvande får. En av forskarna, docenten Mats Lahrbrandt, blev rätt illa biten i armen och fick uppsöka läkarvård i Godthåb (Nuuk). Fåren sågs också jaga efter sjöfågel vid kanten till öppet vatten.

- Att får överhuvudtaget strövade vilt på de grönländska isvidderna var okänt, och deras beteende är minst sagt ovanligt vad jag förstår, säger polarforskaren och idéhistorikern Måns Norrling.

- Fårskötsel har inte förekommit på Grönland vad vi känner till. Vi får ta oss till Island för att finna den typen av djurhållning.

Professorn i historia vid Lunds universitet, Conny Henryson, har dock en teori.

- Vi vet att André vid sin expedition medförde levande får som proviant. Vid hans förlisning kan dessa djur ha strövat iväg över isen, på något sätt överlevt och lyckats föröka sig genom åren.

- Det märkliga här, men egentligen logiska, är att de tycks ha övergått till ett helt karnivort beteende. De har alltså i brist på växtföda övergått till en köttdiet.

Detta är något man känner även från ökenlevande antiloper som ägnar sig åt ödle- och fågeljakt.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP