Lösning på läkarbristen

lördag 17 januari 2009

Det råder stor brist på läkare i Sverige. I Norrlands inland är läkartätheten endast en läkare och två sjuksköterskor på 250 000 invånare. Samtidigt går många invandrare med läkarexamen arbetslösa. Nu har Högskoleverket en lösning på problemet.

Problemet med läkarbristen i Sverige har bland annat uppmärksammats vid samernas senaste riksdagsmöte.

- Vi har under långtider fått bota oss själv när vi varit ofrisk, säger Lars Omild-Bitaas, representant för Långtnederluleå sameby. Barn har kåtfötts utan omvårdnad och renstångade har fått binda sig själv i vårdbrist.

Högskoleverket (HSV) har uppmärksammat problemet i flera utredningar, men hårdnackat motsatt sig att invandrade från i första hand mellanöstern ska få tillgodogöra sig sin läkarutbildning inom ramen för det svenska studiesystemet.

Men nu finns en lösning.

HSV har i samarbete med Verket för högskoleservice (VHS) och Skolverket beslutat sig för att sätta samman en snabbutbildning för läkare med utländsk examen till svenska förhållanden. Utbildningen ska förutom kliniska studier av svenska sjukdomar och fysionomier innehålla intensivutbildning i svenska och en kurs i svensk förvaltningshistoria.

- Sökande med utländsk läkarexamen ska efter ett snabbår i svensk grundskola, motsvarande högstadiet, snabbt slussas vidare till tre års intensiv gymnasieutbildning motsvarande naturvetenskapligt program, säger utredaren Lars Nicklasohn på HSV.

Därefter kan de välja att läsa en sjuårig specialversion av den svenska läkarutbildningen, inklusive AT-tjänstgöring.

- Vi tror mycket på den här modellen, säger Jan Björklund, skolminister. På det här sättet kan vi både råda bot på läkarbristen och ge invandrare en chans på den svenska arbetsmarknaden.

- Vi ser nu också på liknande lösningar för doktorerade invandrare inom andra yrkesområden såsom teknik, biomedicin och IT.

Vincent Rådryd, dekanus vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet meddelar att han är "försiktigt positiv" till förslaget.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP