Forskningspolitisk kohandel på hög nivå

torsdag 22 januari 2009

Att Volvo skulle tvingas till stora permitteringar, var något som tidigt var känt på högsta politiska nivå. Vad som nu framkommer är att detta fått stora effekter för det politiska spelet.

Akademi X kan nu avslöja vad som kan betecknas som avancerad politisk kohandel bakom ridåerna.

Under hösten tillkännagav Göteborgs kommunalordförande Johan Göransson (s), med ett stående epitet kallad ”Göteborgs starkaste man”, sin avgång. Vad som nu framkommit är att det låg ett högt politiskt spel bakom detta.

Under hela 2008 förde Johan Göransson diskussioner med regeringen om kompensation för Volvos neddragningar i Göteborgsregionen. Göranssons samtal kom alltmer att föras med företrädare för folkpartiet eftersom Göteborg råkar vara ett starkt fäste för liberalerna.

En överenskommelse nåddes om att i utbyte mot Göranssons avgång – Göransson har genom sin popularitet helt blockerat andra partier från plats i strålkastarljuset – skulle folkpartiet kompensera med satsningar från ”sitt” departement, nämligen Utbildningsdepartementet.

Arbetet med forskningspropositionen (som internt kallas Göranssons testamente) kom att färgas mycket av denna överenskommelse. Även forsknings- och utbildningspolitiska utspel under början av 2009 har kommit att få sin inriktning mot satsningar kring Göteborg.

–Lelle vän, det där har du fått alldeles om bakfoten, svarar Göransson när Akademi X konfronterar honom med avslöjandet.

Akademi X kommer att följa utvecklingen under året.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP