Konstdefinition debatteras efter konstfacksskandalen

onsdag 28 januari 2009

En debatt om konstbegreppet har blossat upp sedan en student på Konstfack spelat sinnesslö och låtit sig tvångsinterneras. Konstforskare har länge eftersökt och debatterat en modern definition av "konst" och nu fått hjälp på traven.

Sedan en student på Konstfack förespeglat vårdpersonal inom psykvården att hon led av akuta problem (se bl.a. SvD), har debatten om konstbegreppet tagit ny fart. Vad är egentligen konst? Var går gränsen mellan spekulation och konst eller mellan ren och skär galenskap och konst?

Forskare inom konstvetenskapen har nu kommit en bit på väg i sitt analysarbete.

- Vi kan konstatera att det här med konstfacksstudenten faktiskt är konst, säger professor Stjärnegull Himmelsdotter till Akademi X. Enligt vår helt nya definition, som vi inom kort kommer att redogöra för i två diskursiva volymer, kan konst definieras som "det konstlade", det vill säga, det som inte är på riktigt.

- Det här med studenten var inte på riktigt och därför är det konst, fortsätter hon. Likadant är det med en oljemålning eller en staty. De representerar verkligheten men är inte på riktigt.

Men konstfacksstudentens agerande verkade ju vara på riktigt för den vårdpersonal hon spottade på till exempel. Och det kostade ju riktiga skattepengar att ta hand om henne.

- Det är härligt när konsten skapar avtryck i samhället och vi får en konstdebatt som kan föras på arbetsplatser och i tunnelbanan. Det är så vi vill ha det!

EXTRA - NYTT TILLÄGG
Akademi X kan nu avslöja följande: konststudenten visar sig inte alls vara antagen på utbildning på Konstfack. Hela händelsen är arrangerad som en installationshappening av den tyska performancekonstnären Bertha Willgoth. Den vårdpersonal som förekommit i nyhetssändningarna är i själva verket polska skådespelare. Mer information inom kort.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP