Brunt moln skapar värmländsk förstämning

lördag 24 januari 2009

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet rapporterar att hushållsförbränning av torkad avföring från kor skapar smogproblem i Indien. Värmländska Arvika lider av liknande problem. Nu arbetar Karlstads universitet med problemet.

Nya WermlandsTidningen meddelar att Karlstads universitet nu befinner sig mitt uppe i ett forskningsprojekt om de smogproblem som uppstått i Arvika med omnejd efter att vissa personer övergått till eldning med avföring. Avföringen har erbjudits av kommunens reningsverk som jordförbättringsmedel att användas av lantbrukare och professionella odlare.

–Tyvärr har vi haft en hel del oseriösa privatpersoner här också och vi har inte rätt att neka någon att köpa eller fråga vad de ska ha skiten till, säger Lasse Träman på kommunens reningsanläggning utanför Arvika.

Det rör sig alltså om villaägare som i spåren av den fördyrade oljan, köpt stora mängder torkat avfall från reningsverket för eldning i sina privatbostäder.

–Det svävar ett mellanbrunt moln över Myråsen, säger Hilda Swanson, lokalperson i denna stadsdel. Det är görtrist faktiskt, men det "örner" sig väl, som vi säger.

Och det verkar det faktiskt göra! Forskarna har på kommunens uppdrag kommit rätt långt med att konstruera ett filter – ett s.k. CrapTrap – som avskiljer det bruna i röken och som enkelt kan installeras i rökgångar och liknande. Det avfall som på så sätt avskiljs kommer att tas om hand för bergrumsförvaring.

Eventuell lukt är dock inte möjlig att avskilja i nuläget.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP