Cern blir testanläggning för nöjesindustrin

måndag 19 januari 2009

Partikelgeneratorn i Cern kommer inom kort att få ett lite oväntat användningsområde. Anläggningen ska fungera som testmiljö för nöjesparker.

Under vintermånaderna används partikelgeneratorn i Cern mycket lite. Eftersom partiklarna inte kan utsättas för alltför låga temperaturer, måste man invänta sommarmånaderna för att återuppta experimenten med sökandet efter Higgs och andras partiklar.

- Det blir väldigt dyrt att ha en anläggning av det här slaget stående overksam, berättar professor Pierre Clocot, testchef vid Cern. Vi är därför glada över att vi nu funnit ett alternativt avnändningsområde.

Längs hela den fyra mil långa tunneln finns nämligen en spårbana som trafikeras av underhållspersonal. Den används för reparationer och tillsyn. Längs denna bana ska man nu utföra tester för bl.a. nöjesparker.

- Ja, vi ska låta testpersoner åka runt i allt högre hastigheter för att se hur höga farter den mänskliga kroppen upplever som lustfyllda, och titta på var gränsen till olustkänslor går, fortsätter Clocot.

- Vi kan tänka oss implikationer även för rymd- och bilindustri här.

I februari kommer en delegation från svenska kultur- och näringsdepartementen, under ledning av departementsrådet Gunnlög Viktorsson, att åka ned för ett besök i personalvårdande syfte. En läkare kommer hela tiden att finnas tillgänglig under besöket.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP