Studentnationerna avvecklas

torsdag 29 januari 2009

Regeringens långtidsutredning 2008 presenterade sitt huvudbetänkande i slutet av förra året. Man föreslår där en effektivisering av utbildningssystemet, något som nu får drastiska konsekvenser för det s.k. "studentlivet".

En av huvudpunkterna i regeringens långtidsutredning SOU 2008:105 är att landets utbildningssystem måste effektiviseras så att arbetskraft snabbare kommer ut på arbetsmarknaden. Det man särskilt tittat på i det sammanhanget är den studietid som förloras genom studenternas aktiviteter på studentnationer och kårer.

- Ja, det måste bli ett stopp för de här oseriösa sociala aktiviteterna, säger huvudutredaren, kanslirådet Una Tallemo på finansdepartementet. Vi kan inte sitta still och se studenterna slösa bort sin tid och kraft på olönsamma aktiviteter, av typen "spex" och liknande, när de egentligen borde sitta hemma och läsa under flitens lampa.

Nationer och kårer ses alltså med oblida ögon av statsmakterna. Samtidigt kan Akademi X konstatera att nationslivet har danat förmågor som haft betydelse för politiken och kulturlivet såsom Hasse & Tage, Dag Hammarskjöld m fl.

- Jag är medveten om att nationerna har haft en viss betydelse i förgången tid, men det var då det. Vi kommer nu istället att erbjuda alla studenter en valfri 7,5-poängskurs i social förmåga som kan läsas på kvartsfart kvällstid parallellt med riktiga studier.

Finansdepartementet räknar med att utbildningstiden med denna modell i snitt kan minskas med 12,7 dagar för studenter med mer än tre års studiegång. Räknemodellen förutsätter avveckling av alla typer av studentföreningar samt sänggång senast kl 22.15.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP