Astrofysiker och genusforskare i namnstrid

måndag 19 januari 2009

I september 2008 upptäckte en forskargrupp vid rymdobservatoriet i chilenska Anderna, en ny sk dvärgplanet, eller plutiod, med ett nytt begrepp. Planeten rör sig i en vid oval bana utanför Neptunus. Forskarna var snabba och gav planeten namnet Herkules. Detta kritiseras nu starkt av svenska genusvetare.

Det var alltså i september den nya plutioden upptäcktes. Först nu har fyndet offentliggjorts i den amerikanska tidskriften Nature. I samband med publikationen av resultaten framgick också att man döpt himlakroppen till Herkules med anledning av att ”den ser mycket kraftfull ut”, som en av astronomerna uttrycker sig.

Men namnvalet väcker stark kritik från forskarhåll.

–Vi anser att detta är ett oerhört heteronormativt namngivningsskick, säger Lana Blomeri på Genusvetenskapliga Studiecentret vid Uppsala universitet.

–Hade vi inte kunnat förvänta oss mer efter så uppenbara provokationer som i fallen Venus och Mars? rasar hon.

Genusvetarna kommer nu att inkomma med en protestlista till Astronomkongressen i april. De föreslår där istället namnet Loke.

–Loke är naturligtvis ett mer genusneutralt och samtidsanpassat namn, menar Blomeri och fortsätter med att påpeka att Loke, trots sitt manliga kön, bevisligen födde inte bara hingsten Sleipner (Oden var fadern), utan även Midgårdsormen och ulven Fenrir.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP