Upprop för återinförlivande av Finland

fredag 6 februari 2009

I år infaller märkesåret för Sveriges avknoppande av den östra riksdelen Finland. Det är tvåhundra år sedan Sverige och Finland skildes åt. Nu höjs forskarröster för en återförening.

För tvåhundra år sedan 1809, avträddes halva Sverige till Ryssland. Det dåvarande Sverige skildes i två delar och grunden till de moderna statsbildningarna Sverige och Finland lades. Men lagom till märkesåret startas ett upprop för en återförening.

–Nu anser vi att tiden är mogen för ett nytt Storsverige, säger historieprofessorn Franz Bruhn i Lund. Fäderneblodet kallar oss till återförening! Det är dags för Östersjöriket att återuppstå!

Bruhn har vunnit viss anslutning bland de sina, men också sydsvenskt motstånd.

–Vi håller med till vissa delar, säger Kurt Kamp, aktiv i rörelsen Skåneföreningen. Men vi vill hellre gå tillbaka till Danmark och låta gränsen till "Asien" gå norr om Örkelljunga.

Vid en stormig debatt i skånska Svedala, kom de olika lägren till slut fram till en kompromiss. Efter nattmanglingar vanns en överenskommelse om att fortsatt verka för ett Storlappland från Norr- via Österbotten till Kola, ett Svearike omfattande Hälsningland, Uppland och de övriga Mälarlandskapen samt Åland och Egentliga Finland och slutligen ett Magnedanmark omfattande Danmark, de gamla danska nu sydsvenska landskapen samt Småland upp till Växjö. "Resten får Glesbygdsverket ta hand om", säger man.

Mats Svegfors har inte gått att nå för en kommentar.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP