Etnofysiken - ny disciplin ser dagens ljus

tisdag 3 februari 2009

Forskare från helt olika discipliner möts nu för fruktbart samarbete inom den s.k. etnofysiken. Det är etnologer och fysiker som möts vid cirkelns slut.

Inom den moderna strängteorin och inom kvantfysiken tränger man sig allt längre ut från den etablerade naturvetenskapen och rör sig allt mer mot filosofiska och existentiella frågefält. Man befinner sig hela tiden i frontlinjen för vårt vetande där alla nya teorier inte är verifierbara och där man ibland snuddar vid det som är svårt att föreställa sig.

Men bevis visar sig ibland finnas! Och inte alltid där man väntar sig dem. Fysikern Eberhardt Martinäck vid KTH har kommit till ett uppmärksammat genombrott. I en nypublicerad artikel lägger han fram belägg för den åttonde dimensionen.

–Ja, vi kan nu demonstrera en modell av den åttonde dimensionen, berättar Martinäck. Och det med bidrag från humanister! Det här är naturligtvis knepigt för gemene man att riktigt förstå, men vi har bland annat använt oss av etnologer för att verifiera vår modell.

Det visar sig att de fenomen som uppstår i den åttonde dimensionen till mycket stor del stämmer överens med folklivsforskarnas uppteckningar från 1800 och 1900-talen där informanter beskriver möten med tomtar, vättar och troll.

–Vi kan visa att det rör sig om samma fenomen, säger Martinäck. Fenomenet uppstår när vi snabbt vrider på huvudet och belysningen är något dunkel. Vi får då en glimt av den åttonde dimensionen. Eftersom vår hjärna inte gillar inkomplett information, tar det vi ser formen av varelser, gärna med stora öron och svans. Vi har till och med lyckats belägga att vissa ser näsor med vårtor.

Etnologer och antropologer jublar över de nya rönen. De har genom den senaste fysiken fått mycket användbara förklaringsmodeller som till exempel kan ge ledtrådar till förklaring av Jungs arketyper.

–Vi vet nu varför det finns ungefär samma gudauppsättning i alla de primitiva religionerna, säger Claudius Levi-Jeans. Man har helt enkelt fått en glimt av den åttonde dimensionen!

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP