Fildelningsrättegång förs via ryggmärgen

söndag 8 februari 2009

På bilden ser vi kampen mellan övertygelsen om att fildelning är rätt (blått) och motstånd mot densamma (rött).

Snart kommer de svenska hackerkillarna bakom fildelningssajten Pirate Bay att åtalas. Rättegången blir prejudicerande på många sätt, men kanske framförallt innovativ vad gäller rättsförfarandet.


Inom kort inleds rättegången mellan fildelarna bakom Pirate Bay och Antipiratbyrån som har i uppdrag att skydda Hollywoods entertainmentindustri. Rättegången uppmärksammas i hela världen. Men inte enbart för att det är första gången fildelare åtalas i stor skala. Även sättet på vilket rättegången kommer att föras har väckt stor uppmärksamhet.

–Vi vill visa att vi ligger långt fram inom tekniken, säger justitieminister Beatrice Ask (m). Därför har vi låtit forskare vid KTH och KI samarbeta om att för första gången låta en rättegång föras via s.k. cortex-teknik.

De åklagade och deras försvar å ena sidan och åklagaren å andra sidan kommer att kopplas upp via ryggmärgen till en kemisk sensor. De kommer sedan uppmanas att intensivt tänka på goda argument för varför just deras verklighetsuppfattning är den rätta. De signalsubstanser som då genereras via deras ryggmärgsvätskor mäts i den gemensamma sensorn och de vars substanser tar över står sedan som segrare i rättegången.

–Vi är med till 110 procent på det här, säger Pelle Runde på Piratebay. Fast vi är kanske lite oroliga att de har nåt virus som de vill smitta ner oss med, vi kollar på virusskydd och så.

0 kommentarer:

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP